Ginekologija

Kolposkopija

Kolposkopija je jednostavna, bezbolna tehnika koja traje 3-5 minuta. Pregled grlića pod kolposkopom pruža mnogo više informacija od posmatranja golim okom. Kombinovana primjena citologije i kolposkopije ima pouzdanost u otkrivanju ranih oblika karcinoma od 99%, te je najpogodnija za masovnu detekciju.Važna je dijagnostička metoda za daljnje razjašnjavanje slučajeva sa sumnjivim ili pozitivnim citološkim nalazom. Pomoću kolposkopa se mogu naći mjesta na površini grlića sa kojih se ciljanom biopsijom uzima materijal za patohistološku pretragu.

 

PA PA test

Papa-test, Papa-razmaz, test po Papanicolauu illi VCE- (vagina-cerviks-endometrij) razmaz je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima bris rodnice, grlića maternice i kanala grlića maternice, a u prvom redu služi za rano otkrivanje karcinoma grlića maternice i promjena koje mu prethode.

 

Polipektomija

Polipektomija je postupak odstranjivanja polipa. Postoji više tehnika odstranjivanja polipa. Sam metod odstranjivanja polipa varira u zavisnosti od toga gdje se polip nalazi i kolika je veličina polipa. Za endometrijalne polipe zlatni standard i najsigurnija metoda je histeroskopija.

Cervikalni polip – Pod samim terminom polipektomija se podrazumeva odstranjivanje polipa posebnim instrumentom koji uvrtanjem odstranjuje polip ukoliko je vidljiv ili se nalazi u cervikalnom kanalu. 

Polip u materičnoj šupljini – endometrijalni polip – odstranjivanje polipa u materičnoj šupljini se radi metodom histeroskopije – pod vizuelnom kontrolom (kamerom) radi se ciljano udaljenje polipa bez povređivanja zdravog endometrijuma. 

 

Krioterapija

Predstavlja najrašireniju metodu liječenja »ranica« grlića, ali i drugih manjih benignih tumora kože kao što su npr. bradavice. Njene prednosti su u tome što se radi o veoma efikasnoj metodi koja se najčešće vrši samo u jednom aktu (jednokratno), te da nije bolna.

Prevođenje tečnog u plinovito stanje dovodi do stvaranja vrlo niskih temperatura koje dovode do kristalizacije tečnosti unutar ćelije i propadanja nekih njenih organela što za posljedicu ima takve poremećaje koji dovode do odumiranja ćelije.

Ta pojava je u praktičnoj upotrebi u liječenju raznih promjena na koži i sluznicama. Specijalni aparat koji se zove kriokauter koristeći tečni azot (azotni oksidul ili N02) proizvodi temperaturu od -89°C u veoma kratkom periodu (desetak sekundi) i zadržava je na tom nivou onoliko koliko mi to želimo.

Na ovaj način se uništava samo površni sloj epitelnih ćelija grlića, koji i jeste patološki izmijenjen, dok očuvanje bazalnog sloja omogućava proces regeneracije u potpunosti.

 

Trudnoća

  • Ultrazvuk u trudnoći
  • 3D/4D ultrazvuk
  • Kardiotokografija CTG
  • Kanet test
  • Prekid trudnoće

 

Kontracepcija

  • Spirala
  • Hormonska kontracepcija
Dr. Suada Tinjic

Naša lokacija