Sterilitet

Sterilitet može biti primarni i sekundarni. Primarni sterilitet je kod žena koje nikada nisu ostvarile trudnoću, a sekundarni kod onih koje su bar jednom u životu imale trudnoću.

Počevši od prvog razgovora, pa sve do sofisticiranih metoda asistirane reprodukcije, svojim pacijentima pružamo sve što savremena medicina nudi kao postupke i metode u dijagnostici i tretmanu bračne neplodnosti.

 

Uzroci steriliteta

Uzroci steriliteta mogu biti muške prirode (oko 40%), ženske prirode (50%) i zajednički (10%).

Muški uzroci steriliteta:
 • testikularni uzroci - nasljedne abnormalnosti (Klinefelterov, Down-ov sindrom, cistična fibroza, Y hromozom mikrodelecije...), negenetski poremećaji razvoja testisa (atrofija testisa, kriptorhizam...), varikokela, zauške, orhitis, zračenja, hemioterapija, lijekovi…,
 • posttestikularni uzroci (oštećuju izvodne kanale i uzrokuju polnu disfunkciju)
 • predtestikularni uzroci koji predstavljaju hipotalamičko hipofizni poremećaj
 • poremećaje u hormonskoj podršci spermatogeneze, infekcije (hronični prostatitis, epididimitis i orhitis)
 • imunološki uzroci
Ženski uzroci steriliteta:
 • hroničan izostanak ovulacije (koji se javlja u 30-40 %). U uzroke hroničnog izostanka ovulacije ubrajamo: Tarnerov sindrom, prijevremenu insuficijenciju jajnika, luteinizirani nerupturirani folikul, smanjenu ovarijalnu rezervu zbog ranijih upala ili operacija na jajnicima
 • tubarni faktor neplodnosti, odnosno neprohodni jajovodi
 • nerazjašnjena (idiopatska) neplodnost, o kojoj se govori kada se odbace svi uzroci
 • ostali uzroci

 

Ispitivanje steriliteta

Spermiogram je analiza kojom se na najjednostavniji način, muški faktor isključuje kao uzrok neplodnosti. Normalan broj spermatozoida je više od 15 miliona/ml. Da bi se trudnoća ostvarila, od ovog broja polovina spermatozoida mora da bude dobro pokretna, ali i adekvatne morfologije. Ovom analizom se utvrđuje broj, pokretljivost i morfologija spermatozoida.

Mikrobiološka i virusološka ispitivanja – laboratorijske analize na neke od uzorčnika steriliteta – hlamidija, mikoplazma, ureoplazma.

Ispitivanje hormonskog statusa - vrijednosti reproduktivnih hormona

Folikulometrija - ultrazvučno praćenje rasta, sazrevanja i prskanja folikula (ovulacije)

Sonohisterosalpinogografija - To je usavršena metoda ispitivanja prohodnosti jajovoda pomoću 4D ultrazvučnog aparata, koji omogućuje, ne samo prikaz prolaska tečnosti kroz jajovode i njeno skupljanje u prostoru iza materice, nego i prikaz materične šupljine i eventualnih nepravilnosti u njoj. U okviru ove pretrage izvrši se i pregled strukure i prokrvljenosti materičnog zida i jajnika što je u nekim situacijama važno kod ispitivanja uzroka neplodnosti. 

Histeroskopija 

 • Dijagnostička histeroskopija  – koja se izvodi kako bi se ispitala neplodnost, nakon ponavljanja spontanih pobačaja, obilnih menstrualnih krvarenja.
 • Terapijska (operacijska) histeroskopija – koja se izvodi kod spaljivanja sluznice maternice, odstranjivanja polipa i mioma, uklanjanje spirale i ostalo. Radi se pod općom anestezijom. 

Tesa

U slučajevima potpunog odsustva spermatozoida u ejakulatu (azoospermia) ili u slučajevima kada u ejakulatu nema morfološki ispravnih i pokretnih spermatozoida, radi se punkcija testisa u cilju dobijanja dovoljnog broja spermatozoida koji se mogu upotrebiti u postupku vantjelesne oplodnje. Ova intervencija se radi u anesteziji, a uzorak tkiva dobijen hirurškom biopsijom se može i zamrznuti za buduću upotrebu.

Naša lokacija