Korisno - Trudnoća

Prije začeća

 

22.12.2017 14:18
Slika
U najnormalnijim prirodnim uvjetima plodnost je žene niska. fekundabilnost je vjerojatnost ostvarivanja trudnoće u jednom menstruacijskom ciklusu i kod parova iznosi oko 25%. To znači da ukoliko zdrav mladi par ima odnos točno na ovulaciju, šansa da žena zatrudni je svega 25%.
I kad žena zatrudni, 50-60% tih trudnoća će završiti vrlo rano, takozvanom biokemijskom trudnoćom (trudnoćom kod koje je povišen hormon trudnoće u krvi, ali se trudnoća odmah prestane dalje razvijati i razina ovog hormona pada). Kako se danas zna da veliki postotak ranih trudnoća propada, od fekundabilnosti treba razlikovati fekunditet koji je vjerojatnost rađanja živog djeteta po jednom menstruacijskom ciklusu, što iznosi tek oko 10% i zbog čega čovjek ima najslabiju sposobnost prokreacije u prirodi.

Ukoliko se trudnoća nastavi dalje razvijati, šansa za rani spontani pobačaj (prije 12-og tjedna trudnoće) je 10-15%. Nakon 12-tog tjedna trudnoće pobačaji su rijetki, i trudnoća obično završava rađanjem djeteta u terminu.

Uzevši u obzir to, i činjenicu da postoji trend odgađanja rađanja prvog djeteta, većina parova postane frustrirana ukoliko im se trudnoća ne desi odmah, u prvom ili prvih par pokušaja. Također, veliku frustraciju izazivaju biokemijske trudnoće, za koje se prije uvođenja vrlo osjetljivih testova na trudnoću, kakve danas imamo na tržištu, nije ni znalo, nego se samo smatralo da je menstruacija zakasnila. Međutim, iz gore navedenih brojki jasno je da treba imati malo strpljenja i malo dulje pokušavati, jer se neplodnost definira kao nemogućnost zanošenja nakon jedne godine nezaštićenih odnosa. Iznimka od ovog pravila su parovi kod kojih je žena prešla 35 godina života i koji trebaju reagirati i javiti se doktoru već nakon 6 mjeseci, kao i parovi koji zbog nekog razloga sumnjaju da će do trudnoće doći teže.

Nadamo se da će vam ove stranice pomoći u obnavljanju znanja iz biologije, naučiti vas nešto novo i da ćete brzo doći do plusa na testu za trudnoću.
0 0