Ginekologija

Svaka spolno aktivna žena starosne dobi iznad 18 godina treba najmanje jednom godišnje da se javi na ginekološki pregled.

Tom prilikom trebalo bi da se uradi PAPA- test, a eventualno i ultrazvučni pregled. Ako trudnoću ne planirate preporučujemo Vam da se na vrijeme zaštitite jer je prekid trudnoće daleko rizičniji i opasniji od bilo koje poznate metode kontracepcije.

Rano otkrivanje karcinoma grlića maternice i liječenje promjena na grliću matrenice (Kolposkopija i Pa Pa test, Krioterapija, radiotalasna terapija, HPV tipizacija i scrining, loop excisio, biopsija grlica maternice, patohistološka analiza)

Tretman i dijagnostikovanje endokrinoloških poremećaja kod juvenilne i adoloscentene populacije, žena u reporduktivnoj dobi i menopauzi

Ultrazvučna dijagnostika (2D, 3D, 4D, color doppler, ultrazvuk dojki, intervencije pod kontrolom ultrazvuka)

Kolposkopija
Kolposkopija je jednostavna, bezbolna tehnika koja traje 3-5 minuta. Pregled grlića pod kolposkopom pruža mnogo više informacija od posmatranja golim okom. Kombinovana primjena citologije i kolposkopije ima pouzdanost u otkrivanju ranih oblika karcinoma od 99%, te je najpogodnija za masovnu detekciju.Važna je dijagnostička metoda za daljnje razjašnjavanje slučajeva sa sumnjivim ili pozitivnim citološkim nalazom. Pomoću kolposkopa se mogu naći mjesta na površini grlića sa kojih se ciljanom biopsijom uzima materijal za patohistološku pretragu.

PA PA test
Papa-test, Papa-razmaz, test po Papanicolauu illi VCE- (vagina-cerviks-endometrij) razmaz je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima bris rodnice, grlića maternice i kanala grlića maternice, a u prvom redu služi za rano otkrivanje karcinoma grlića maternice i promjena koje mu prethode.

Polipektomija
Polipektomija je postupak odstranjivanja polipa. Postoji više tehnika odstranjivanja polipa. Sam metod odstranjivanja polipa varira u zavisnosti od toga gdje se polip nalazi i kolika je veličina polipa. Za endometrijalne polipe zlatni standard i najsigurnija metoda je histeroskopija.
Cervikalni polip – Pod samim terminom polipektomija se podrazumeva odstranjivanje polipa posebnim instrumentom koji uvrtanjem odstranjuje polip ukoliko je vidljiv ili se nalazi u cervikalnom kanalu.
Polip u materičnoj šupljini – endometrijalni polip – odstranjivanje polipa u materičnoj šupljini se radi metodom histeroskopije – pod vizuelnom kontrolom (kamerom) radi se ciljano udaljenje polipa bez povređivanja zdravog endometrijuma.

Krioterapija
Predstavlja najrašireniju metodu liječenja »ranica« grlića, ali i drugih manjih benignih tumora kože kao što su npr. bradavice. Njene prednosti su u tome što se radi o veoma efikasnoj metodi koja se najčešće vrši samo u jednom aktu (jednokratno), te da nije bolna.
Prevođenje tečnog u plinovito stanje dovodi do stvaranja vrlo niskih temperatura koje dovode do kristalizacije tečnosti unutar ćelije i propadanja nekih njenih organela što za posljedicu ima takve poremećaje koji dovode do odumiranja ćelije.
Ta pojava je u praktičnoj upotrebi u liječenju raznih promjena na koži i sluznicama. Specijalni aparat koji se zove kriokauter koristeći tečni azot (azotni oksidul ili N02) proizvodi temperaturu od -89°C u veoma kratkom periodu (desetak sekundi) i zadržava je na tom nivou onoliko koliko mi to želimo.
Na ovaj način se uništava samo površni sloj epitelnih ćelija grlića, koji i jeste patološki izmijenjen, dok očuvanje bazalnog sloja omogućava proces regeneracije u potpunosti.

Trudnoća
Ultrazvuk u trudnoći
3D/4D ultrazvuk
Kardiotokografija CTG
Kanet test
Prekid trudnoće

Kontracepcija
Spirala
Hormonska kontracepcija

Pretraga

Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem


Pošaljite upit


035/299-030