KANET test – novi sistem bodovanja za fetalno neuroponašanje

 

Na našoj poliklinici možete obaviti i KANET test. KANET test predstavlja novi sistem bodovanja za fetalno neuroponašanje, a koji se bazira na prenatalnoj procjeni fetusa koristeći 4D ultrazvuk.

Ovaj test predstavlja kombinaciju posmatranja određenih parametara koji se sastoje od generalnih i izolovanih pokreta fetusa. Parametri su izabrani na osnovu neurološke procjene i produkt su više studija provedenih tokom niza godina.
KANET test je standardiziran u Osaki, Japan 24. 10. 2010.godine, a autor je prof. dr. Asima Kurjaka. Izvodi se u trećem trimestru trudnoće, između 28. i 38. sedmice.

Na osnovu ovog testa moguće je pratiti neurološki razvoj ploda i prepoznati rizike za cerebralnu paralizu moguće je pratiti neurološki razvoj ploda i prepoznati rizike za cerebralnu paralizu.

Liječenje nerođenog djeteta još u materici nova je revolucionarna metoda u ultrazvučnoj dijagnostici koju je otkrio hrvatski doktor Asim Kurjak, specijalist opstetricije i ginekologije, stručnjak svjetskog glasa a bosanskih korijena. Doktor Kurjak je član nekoliko svjetskih akademija nauka i autor preko 100 knjiga iz oblasti medicine. Dobitnik je mnogih državnih i akademskih nagrada te odlikovanja.

Revolucionarni test mozga nerođenog djeteta nazvan je po njemu. U Tuzli boravio kao učesnik predavač na Simpoziju humane reprodukcije, kojeg je organizovala Poliklinika ”Korak do života” Tuzla. Osim toga, u Tuzli je otvorio svoju 102 školu ultrazvuka. Uskoro će u Tuzli biti dostupan KANET test koji će moći da kaže o mozgu nerođenog djeteta što ni jedan drugi test do sada ne može da otkrije.

Četverodimenzionalni ultrazuk omogućava prikaz nerođenčeta u tri dimenzije, ali i sve pokrete koji se zbivaju, što nas je navelo na novo područje, studij funkcije mozga fetusa. Test smo dvije godine ispitivali u četiri istraživačka centra, Dohi, Istanbulu, Zagrebu i Barceloni.

On je konsenzus 22 stručnjaka iz perinatalne medicine, a na prijedlog stručnjaka iz Japana prozvan je po meni KANET (Kurjak's Antenatal Neurobehavioral Test). U Bukureštu je preporučen za rutinsko korištenje nakon što je deset univerzitetskih centara potvrdilo njegovu vrijednost, korisnost i neštetnost.

Moj tim utvrdio je da se, čitajući lice i prateći mimiku bebe, mogu donositi zaključci o funkciji mozga, a lice fetusa je ogledalo mozga. Na osnovu tih pokreta moguće je otkriti i moždanu paralizu koja se kasnije može javiti kod djeteta. Dosad se mislilo da je većina moždanih poremećaja djeteta nastala tokom porođaja, ali danas se zna da je 90 posto uzroka poremećaja u maternici. Nije to genetska bolest, ali je trajna. Samo u Americi ima oko milion takvih osoba” – kaže dr. Kurjak.

Pojašnjava da je za tzv. moždane paralize utvrđeno da u 90 posto slučajeva počinju u materici majke, a da se učestalost obolijevanja troje do četvero živorođene djece na njih 1.000 nije promijenila od 1951. godine. Dakle, uskoro će se dijagnoza moći postaviti u maternici majke, ali će se moći pretpostaviti i budućnost zdravlja djeteta, tjelesna ili intelektualna, najavljuje dr. Kurjak.

Objavljeno: 06.02.2018. 13:26

Novosti, blog, korisno…

Posljednje dodano: