Liječenje neplodnosti

Prvi korak u liječenju neplodnosti: ”Korak do života”!!!

Neplodnost (sterilitet) može biti primarni i sekundarni. Primarni sterilitet je kod žena koje nikada nisu ostvarile trudnoću, a sekundarni kod onih koje su bar jednom u životu imale trudnoću.

Počevši od prvog razgovora, pa sve do sofisticiranih metoda asistirane reprodukcije, svojim pacijentima pružamo sve što savremena medicina nudi kao postupke i metode u dijagnostici i tretmanu bračne neplodnosti.

Konsultacije sa oba partnera, planiranje pregleda i dijagnostičkih procedura.

-Obrada oba partnera:
Ženski partner (2D, 3D ultrazvuk, Color doppler, Basalni scan 2-3 dan ciklusa, utvrdivanje  rezerve janika ultrazvukom –VOCAL, anomalija reproduktivnih organa, mikrobiološka, imunološka i hormonalna obrada ženskog partnera, HSG, dijagnostička i operativna histeroskopija)

Obrada muškog partnera:(spermiogram, HOS test, NBT test, Hallo sperm test, mikrobioloska, imunološka i hormonalna obrada. Ultrazvuk testisa. Donošenje zaključka i preporuka pripreme za trudnoću zavisno od rezultata urađenih pretraga.

<https://ginekologija.ba/vantjelesna-oplodnja-ivf-2/”>-Liječenje (konzervativno, operativno, priprema za spontano zanošenje, intrauterinu insemionaciju ili za postupak IVF (potpomognute medicinske oplodnje) – klasični IVF, ICSI, MAKS, TESA+ICSI

Uzroci steriliteta (neplodnosti)

Uzroka neplodnosti je jako puno, ali su neki češći od drugih, tako da će o njima biti najviše riječi u tekstovima na ovoj stranici. Problem koji dovodi do neplodnosti je u oko 50% slučajeva kod žene, a u oko 50% slučajeva u muškarca, iako postoje i preklapanja pa imamo tzv. udruženi faktor neplodnosti, te idiopatsku (neobjašnjenu) neplodnost, kod koje sadašnjim metodama ne možemo naći razlog neplodnosti.

Uzroci steriliteta mogu biti muške prirode (oko 40%), ženske prirode (50%) i zajednički (10%).

Muški uzroci steriliteta:

  • testikularni uzroci – nasljedne abnormalnosti (Klinefelterov, Down-ov sindrom, cistična fibroza, Y hromozom mikrodelecije…), negenetski poremećaji razvoja testisa (atrofija testisa, kriptorhizam…), varikokela, zauške, orhitis, zračenja, hemioterapija, lijekovi…,
  • posttestikularni uzroci (oštećuju izvodne kanale i uzrokuju polnu disfunkciju)
  • predtestikularni uzroci koji predstavljaju hipotalamičko hipofizni poremećaj
  • poremećaje u hormonskoj podršci spermatogeneze, infekcije (hronični prostatitis, epididimitis i orhitis)
  • imunološki uzroci

Ženski uzroci steriliteta:

  • hroničan izostanak ovulacije (koji se javlja u 30-40 %). U uzroke hroničnog izostanka ovulacije ubrajamo: Tarnerov sindrom, prijevremenu insuficijenciju jajnika, luteinizirani nerupturirani folikul, smanjenu ovarijalnu rezervu zbog ranijih upala ili operacija na jajnicima
  • tubarni faktor neplodnosti, odnosno neprohodni jajovodi
  • nerazjašnjena (idiopatska) neplodnost, o kojoj se govori kada se odbace svi uzroci
  • ostali uzroci

Ispitivanje steriliteta

Spermiogram je analiza kojom se na najjednostavniji način, muški faktor isključuje kao uzrok neplodnosti. Normalan broj spermatozoida je više od 15 miliona/ml. Da bi se trudnoća ostvarila, od ovog broja polovina spermatozoida mora da bude dobro pokretna, ali i adekvatne morfologije. Ovom analizom se utvrđuje broj, pokretljivost i morfologija spermatozoida.

Mikrobiološka i virusološka ispitivanja – laboratorijske analize na neke od uzorčnika steriliteta – hlamidija, mikoplazma, ureoplazma.

Ispitivanje hormonskog statusa – vrijednosti reproduktivnih hormona

Folikulometrija – ultrazvučno praćenje rasta, sazrevanja i prskanja folikula (ovulacije)

Sonohisterosalpinogografija – To je usavršena metoda ispitivanja prohodnosti jajovoda pomoću 4D ultrazvučnog aparata, koji omogućuje, ne samo prikaz prolaska tečnosti kroz jajovode i njeno skupljanje u prostoru iza materice, nego i prikaz materične šupljine i eventualnih nepravilnosti u njoj. U okviru ove pretrage izvrši se i pregled strukure i prokrvljenosti materičnog zida i jajnika što je u nekim situacijama važno kod ispitivanja uzroka neplodnosti.

Pretraga

Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem


Pošaljite upit


035/299-030