Operativni zahvati

-Intervencije u lokalnoj i opštoj kratkotrajnoj anesteziji
-Dijagnosticka histeroskopija
-Operativna histeroskopija
-Bipsjie dijagnostičke(PHD)
-Ekploritvne i frakcionirane kiretaže (dijagnostičke i terapijske)
-Loop excisia grlića maternice
-Prekid trudnoće medicinski indikovana do 10 nedjelja gestacije
-Intervencije pod kontrolom ultrazvuka ( punkcije ciste , apiracija folikula za IVF, embriotransfer,HSG,SIS

HISTEROSKOPIJA

Histeroskopija je endoskopiska metoda kojom se omogućuje precizna identifikacija intrauterinih abnormalnosti koje mogu imati negativni učinak na reciptivnost endometrija i implantaciju. Istovremeno se te promjene histeoskopski mogu i operativno liječiti, te na taj način povećava vjerojatnost zanošenja i u kraćem vremenskom razdoblju.HISTEROSKOPIJA u dijagnotici i liječenju neplodnosti i pripremi za IVF procedure

– Stenoza cervikalnog kanala i otežan ET

Histeroskopija sa vaginoskopskim pristupom je nezamjenjiva kod dijagnoze i liječenja stenoze cervikalnog kanala. Stenoza je obično posljedica operacija na vratu maternice (LETZ ili konizacija). Stenoza se može vrlo jednostavno i uspkešno riješiti histeroskopski.

Isto tako kod pacijentica kod kojih je otežan embriotransfer zbog steznoze cervikalnog kanala, taj problem se može riješiti histeroskopski.

„ENDOMETRIAL SCRATCHING“ I PONOVLJEN NEUSPJEH IVFa

Neuspjeh IVFa je uvijek teško prihvatiti. Implantacija embrija je kompleksan proces i jedan od razloga može biti zbog tanke ili neadekvatne sluznice maternice. Sve pacijentice sa ponovljenim neuspjehom IVFa, mogu biti kandidati za najnovije liječenje koje se naziva „endometrial scratching“, u doslovnom prijevodu grebanje endometrija. Prema nekim radovima na taj način se značajano može poboljšati vjerojatnost implantacije. Na koji način je „grebanje“ endometrija i povezano sa implantacijom nije do kraja jasno, ali vjeruje se da postoje dva razloga. Čini se da ozljeda endometrija povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje luče čimbenika rasta koji reguliraju implantaciju embrija i drugi je razlog što se nakon ozljede endometrija povećava ekspresija gena koji su odgovorni za pripremu sluznice maternice za implantaciju.

KONGENITALNE MALFORMACIJE MATERNICE

Iako je veza između malformacija maternice i lošeg ishoda trudnoće (ponavljani pobačaji, kasni pobačaji, prijevremeni porodi ) jasno utvrđena, pitanje tih malformacija kao uzroka neplodnosti je još otvoreno. Učestalost kongenitalnih malformacija maternice u općoj populaciji je teško utvrditi, a incidencija kod neplodnih žena varira između 1 i 26% kod raznih autora, smatra se da je srednja učestalost oko 3.4%.

Najčešće malformacije su septum (uzdužna pregrada) maternice i dvoroga maternica.

Osim precizne dijagnoze, histeroskopija omogućuje optimalno kirurško liječenje pregrade maternice.

SUBMUKOZNI MIOMI

Incidencija mioma kod neplodnih žena bez drugih jasnih uzroka neplodnosti se procjenjuje na 1-3%. Da li miomi utječu na plodnost je kontraverzno pitanje. Neki autori su zaključili da miomi utječu na plodnost temeljem poboljšanja zanošenje nakon miomektomije, pogotovo ako se radi submukoznim miomima ( oni koji se izbočuju u šupljinu maternice) ili ako se radi o intramuralnim miomima (miomi u stijenci maternice), koji mjenjaju oblik šupljine maternice.

Histeroskopija omogućuje preciznu dijagnozu i kod određenih jasno indiciranih slučajeva i operativno odstranjivanje mioma.

ENDOMETRALNI POLIPI

Endometralni polipi se dijagnosticiraju i kod primarne i sekundarne neplodnosti sa otprilike istom incidencijom od 4-7%. Teško je utvrditi kolika je učestalost endometralnih polipa u općoj populaciji, jer je većina polipa bez simptoma. Ipak prema nekim istraživanjima pojavnost je polipa veća kod žena sa neobjašnjenom neplodnosti, u usporedbi sa ženama koje su zanosile.

Uloga polipa u neplodnosti nije do kraja jasna, ipak praćenje žena kod koji h je učinjena polipektomija pokazuje povećanje vjerojatnosti za trudnoću i dobar reproduktivni ishod.

Obzirom na navedeno, čini se logično za preporučiti kirurško liječenje svih endomeralnih polipa , i kod žena bez simpotoma, jer iako mali, velika je vjerojatnost da utječu na plodnost.

Histeroskopija je zlatni standard za odstranjivanje endometralnih polipa.

INTRAUTERINE ADHEZIJE

Intrauteirne adhezije (priraslice) se obično javljaju nakon kiretaže maternice nakon poroda ili pobačaja, tako da se povezuju sa sekundarnom neplodnosti. Ipak neki autori su pronašli intrauterine priraslice kod 10% pacijentica sa ponavljanim neuspjelim IVF postupkom, koje nisu imale raniji pobačaj ili intrauterine zahvate.

Intrauterine adhezije se također liječe isključivo histeroskopski.

 

Pretraga

Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem


Pošaljite upit


035/299-030