Podmlađivanje jajnika uz pomoć autolognih matičnih stanica dobivenih iz koštane srži i autolognim faktorima rasta iz krvne plazme pacijenta je nova metoda u liječenju neplodnosti koja je privukla pažnju znanstvenika i javnosti.

Ovom metodom se popravlja funkcija janika i očituje se rastom folikula i poboljšanjem endokrine funkcije jajnika što utiče na reprodukcijsko zdravlje, odgađanje menopauze, kvalitet života, i očuvanje zdravlja.

Metoda se primjenjuje i kod muškaraca u slučaju neplodnosti, gubitka spolne funkcije i odgađanja andropauze.

Bilo koja zdrava žena koja spada u jednu od ovih kategorija:

  • perimenopauzalne žene starosti do 45 godina
  • neplodne žene starije od 35 godina s niskim AMH i malom ovarijskom rezervom
  • neplodne žene mlađe od 35 godina s niskim AMH i malom ovarijskom rezervom
  • žene koje su u prethodnim postupcima izvantjelesne oplodnje dobivale mali broj jajnih stanica
  • pacijentice koje žele odgoditi menopauzu

Prijevremena insuficijencija jajnika ili POF (Premature ovarian failure) predstavlja gubitak normalne funkcije jajnika prije četrdesete godine. Ukoliko do ovoga dođe, to znači da jajnici ne stvaraju normalne ili očekivane količine estrogena koji utiče na sazrijevanje jajnih ćelija. Kao posljedica ovog stanja javlja se sterilitet. Ovo stanje se pojavljuje kod 1 od 1000 žena između 15-29 godine, i kod 1 u 100 žena između 30-39 godine. Porodična anamneza koja uključuje POF sindrom jajvlja se kod 4% žena sa ovim stanjem. Prijevremena insufijencija jajnika se može javiti naglo ili tokom godina.

Prijevremena insuficijencija jajnika se nekad povezuje sa prijevremenom menopauzom, ali ova dva stanja nisu u potpunosti jednaka. Žene kod kojih dođe do prijevremene insuficijencije jajnika mogu da imaju nerednovne ili povremene cikluse godinama, i mogu ostati u drugom stanju. Žene, kod kojih dođe do prijevremene menopauze, nemaju cikluse i ne mogu ostvariti trudnoću.

Žena se rađa sa jednim do dva miliona jajnih ćelija. U reproduktivnom dobu, sazrije 300-400, dok će ostale jednostavno “propasti”. Nakon toga stupa menopauza. Jajne ćelije se nalaze u folikulima, iz kojih se oslobađaju kada prime optimalnu stimulaciju. Ukoliko stimulacije njihovog sazrijevanja nema, one se degenerišu procesom koji se naziva apoptoza.

Matične stanice se mogu, uz određeni biološki poticaj, pretvoriti u bilo koji tip stanice u ljudskom tijelu, uključujući jajne stanice. Matične stanice su dokazane i u ljudskim jajnicima, tako da je moguće da se mogu preobraziti u jajne stanice uz pomoć faktora rasta sadržanih u vlastitoj plazmi i trombocitima koji se injiciraju u jajnik.

Trombociti i faktori rasta se koriste za različite oblike medicinskih tretmana a izoliraju se iz pacijentove krvi i krvnih stanica i zovu se PRP (Platelet Rich Plasma) ili PDGF (Platelet Derived Growth Factors) terapija.

Naša tijela imaju izvanredan kapacitet za liječenje. Regeneracija novog tkiva provodi se prirodnom proizvodnjom matičnih stanica. PRP uključuje koncentrirane trombocite, bogate bioaktivnim proteinima, koji oslobađaju faktore rasta kako bi potaknuli staničnu regeneraciju i ubrzali obnavljanje tkiva. Prednosti PRP-a u početku su korištenje u zacjeljivanju rana, stomatologiji i liječenju sportskih ozljeda, ali sada su se razvile u svrhu rješavanja estetskih problema i seksualnih disfunkcija (erektilna disfunkcija i Peyronie-ova bolest za muškarce). PRP je jedan od najnaprednijih, najučinkovitijih prirodnih tretmana za obnavljanje stanica i pomlađivanje u cijelom tijelu.

Injiciranjem autolognih matičnih stanica i autolognih faktora rasta u jajnik može doći do oporavka funkcije jajnika i povećanja šanse za trudnoću prirodnim putem ili metodama potpomognute oplodnje.

Faktore rasta proizvode bijele i pločaste krvne stanice kod ozljede tkiva kako bi došlo do aktivacije matičnih stanica i popravka oštećenja. PRP injekcije se koriste već godinama kao tretman kod ozljeda mekih, koštanih i vezivnih tkiva te u estetskim tretmanima lica i ginekologiji. Budući da se radi o aplikaciji i terapiji vlastitim matičnim stanicama i faktorima rasta, opasnost od alergijskih reakcija je nemoguća.

Glavna prednost zahvata je potencijalna mogućnost postizanja trudnoće s vlastitom jajnom stanicom, što prije zahvata ne bi bilo moguće. Budući da je ovo inovativna metoda, bitno je znati da nema garancije da će doći do trudnoće nakon zahvata – bilo prirodno ili medicinski potpomognutim putem.

Rizici su minimalni i slični rizicima koje nosi punkcija jajnika u svrhu dobivanja jajne stanice. Potencijalne komplikacije su bol (obično prestaje 1-2h nakon zahvata uz korištenje analgetika), upala i krvarenje. Ove komplikacije su izuzetno rijetke.

Kako bi pratili da li je zahvat pridonio regeneraciji jajnih stanica određuje se razina AMH, FSH, LH i estradiola jednom mjesečno kod žena koje ne menstruiraju i za vrijeme menstruacije kod žena s održanim ciklusima u periodu od 6 mjeseci. Ako razina AMH raste, a FSH, LH i estradiola pada, postoji objektivni pokazatelj uspješnosti pomlađivanja jajnika. Čak i ako se dokaže uspješna ovarijalna rejuvenacija, ne mora nužno doći do trudnoće, budući da postoje drugi faktori koji bi mogli utjecati na uspješnost začeća.

PRP terapija ima pozitivno djelovanje i kod žena kod kojih je uzrok neplodnosti slaba kvaliteta sluznice maternice i kod ponavljajućih spontanih pobačaja.

Objavljeno: 25.10.2019. 12:16

Novosti, blog, korisno…

Posljednje dodano: