Podmlađivanje jajnika (Ovarijalna rejuvenacija)

Ovarijalna rejuvenacija (pomlađivanje jajnika) autolognim matičnim stanicama i autolognim faktorima rasta

Pomlađivanje jajnika uz pomoć autolognih matičnih stanica dobivenih iz koštane srži i autolognim faktorima rasta iz krvne plazme pacijenta je nova  metoda u liječenju neplodnosti koja je privukla pažnju znanstvenika i javnosti. Ovom metodom se popravlja funkcija janika i očituje se rastom folikula i poboljšanjem endokrine funkcije jajnika što utiče na reprodukcijsko zdravlje, odgađanje menopauze, kvalitet života, i očuvanje zdravlja.
Metoda se primjenjuje i kod muškaraca u slučaju neplodnosti, gubitka spolne funkcije i odgađanja andropauze.
Ko su kandidati za zahvat?
Bilo koja zdrava žena koja spada u jednu od ovih kategorija:

  • perimenopauzalne žene starosti do 45 godina
  • neplodne žene starije od 35 godina s niskim AMH i malom ovarijskom rezervom
  • neplodne žene mlađe od 35 godina s niskim AMH i malom ovarijskom rezervom
  • žene koje su u prethodnim postupcima izvantjelesne oplodnje dobivale mali broj jajnih stanica
  • pacijentice koje žele odgoditi menopauzu

Prijevremena insuficijencija jajnika

Prijevremena insuficijencija jajnika ili POF (Premature ovarian failure) predstavlja gubitak normalne funkcije jajnika prije četrdesete godine. Ukoliko do ovoga dođe, to znači da jajnici ne stvaraju normalne ili očekivane količine estrogena koji utiče na sazrevanje jajnih ćelija. Kao posledica ovog stanja javlja se sterilitet. Ovo stanje se pojavljuje kod 1 od 1000 žena između 15-29 godine, i kod 1 u 100 žena između 30-39 godine. Porodična anamneza koja uključuje POF sindrom jajvlja se kod 4% žena sa ovim stanjem. Prijevremena insufijencija jajnika se može javiti naglo ili tokom godina.

Prijevremena insuficijencija jajnika se nekad povezuje sa prijevremenom menopauzom, ali ova dva stanja nisu u potpunosti jednaka. Žene kod kojih dođe do prevremene insuficijencije jajnika mogu da imaju nerednovne ili povremene cikluse godinama, i mogu ostati u drugom stanju. Žene, kod kojih dođe do prijevremene menopauze, nemaju cikluse i ne mogu ostvariti trudnoću.

Žena se rađa sa jednim do dva miliona jajnih ćelija. U reproduktivnom dobu, sazrije 300-400, dok će ostale jednostavno “propasti”. Nakon toga stupa menopauza. Jajne ćelije se nalaze u folikulima, iz kojih se oslobađaju kada prime optimalnu stimulaciju. Ukoliko stimulacije njihovog sazrevanja nema, one se degenerišu procesom koji se naziva apoptoza.

Matične stanice se mogu, uz određeni biološki poticaj, pretvoriti u bilo koji tip stanice u ljudskom tijelu, uključujući jajne stanice.  Matične stanice su dokazane i u ljudskim jajnicima, tako da je moguće da se mogu preobraziti u jajne stanice uz pomoć faktora rasta sadržanih u vlastitoj plazmi i trombocitima koji se injiciraju u jajnik.

Injekcije trombocita i faktora rasta, kad se koriste za različite oblike medicinskih tretmana se izoliraju iz pacijentove krvi i krvnih stanica i zovu se PRP (Platelet Rich Plasma) ili PDGF (Platelet Derived Growth Factors) terapija.

Naša tijela imaju izvanredan kapacitet za liječenje. Regeneracija novog tkiva provodi se prirodnom proizvodnjom matičnih stanica. PRP uključuje koncentrirane trombocite, bogate bioaktivnim proteinima, koji oslobađaju faktore rasta kako bi potaknuli staničnu regeneraciju i ubrzali obnavljanje tkiva. Prednosti PRP-a u početku su korištene u zacjeljivanju rana, stomatologiji i liječenju sportskih ozljeda, ali sada su se razvile u svrhu rješavanja estetskih problema i seksualnih disfunkcija (erektilna disfunkcija i Peyronie-ova bolest za muškarce). PRP je jedan od najnaprednijih, najučinkovitijih prirodnih tretmana za obnavljanje stanica i pomlađivanje u cijelom tijelu.

Injiciranjem autolognih matičnih stanica  i autolognih faktora rasta u jajnik može doći do oporavka funkcije jajnika i povećati šanse za trudnoću prirodnim putem ili metodama potpomognute oplodnje.

Faktore rasta proizvode bijele i pločaste krvne stanice kod ozljede tkiva kako bi došlo do aktivacije matičnih stanica i popravka oštećenja. PRP injekcije se koriste već godinama kao tretman kod ozljede mekih, koštanih i vezivnih tkiva te u estetskim tretmanima lica i ginekologiji.

Budući da se radi o aplikaciji i terapiji vlastitim matičnim stanicama i faktorima rasta opasnost od alergijskih reakcija je nemoguća.

Koji su potencijalni rizici i dobrobiti zahvata? 

Glavna prednost zahvata je potencijalna mogućnost postizanja trudnoće s vlastitom jajnom stanicom što prije zahvata ne bi bilo moguće. Budući da je ovo inovativna metoda, bitno je znati da nema garancije da će doći do trudnoće nakon zahvata – bilo prirodno ili medicinski potpomognutim putem.

Rizici su minimalni i slični rizicima koje nosi punkcija jajnika u svrhu dobivanja jajne stanice.

Potencijalne komplikacije su bol (obično prestaje 1 – 2h nakon zahvata uz korištenje analgetika), upala i krvarenje. Ove komplikacije su izuzetno rijetke.

Kako bi pratili da li je zahvat pridonio regeneraciji jajnih stanica određuje se razina AMH, FSH, LH i estradiola jednom mjesečno u žena koje ne menstruiraju i za vrijeme menstruacije u žena s održanim ciklusima u periodu od 6 mjeseci. Ako razina AMH raste, a FSH, LH i estradiola pada postoji objektivni pokazatelj uspješnosti pomlađivanja jajnika. Čak i ako se dokaže uspješna ovarijalna rejuvenacija, ne mora nužno doći do trudnoće, budući da postoje drugi faktori koji bi mogli utjecati na uspješnost začeća.

PRP terapija ima pozitivno djelovanje i kod žena kod kojih je uzrok neplodnosti slaba kvaliteta sluznice maternice i kod ponavljajućih spontanih pobačaja.

Koje se procedure primjenjuju u svrhu podmlađivanja?
Segova

SEGOVA za žene i muškarce 
SEGOVA PRLP za žene i muškarce 
SEGOVA IVM 
SEGOVA je skupina postupaka i metoda koje je dizajnirao profesor dr. Aleksandar Ljubić i njegov tim s ciljem obnavljanja gonadne funkcije, poboljšanja reproduktivnog zdravlja i funkcioniranja cijelog tijela, kao i povećanja ukupne kvalitete života.

  SEGOVA – Brochure.pdf (Engl)

  SEGOVA brošura (Prevod) (Engl)

PEP – Poboljšanje endometrijalne perceptivnosti autolognim faktorima rasta prije embriotransfera

PEP – Poboljšanje endometrijalne perceptivnosti autolognim faktorima rasta prije embriotransfera
Glavni razlog frustirajućih višestrukih neuspjelih pokušaja vantjelesne oplodnje u određenim slučajevima je uzrokovan slabom receptinvošću endometrija.
Ispitivanju embriona i pripremi istog za uspješnu implantaciju posvećujemo puno pažnje i u njegovoj procjeni koristimo najnaprednije ultrazvučne, endoskopske i genetske procedure.
Ipak u određenim situacijama receptivnost i izgled endometrijuma su nezadovoljavajući i ovde na raspolaganju koristimo paletu najsavremenijih postupaka liječenja neplodnosti za koje je dokazano da mogu poboljšati kvalitet endometrijuma, njegovu debljinu, prijemčivost za embrione i konačno ponuditi veću šansu za uspjeh – odnosno trudnoću.
Pored histeroskopije, medija za uspješniju implantaciju embriona,  u svakodnevnom radu sa uspjehom koristimo i nove metode ubacivanja autolognih faktora rasta u endometrijum prije procedure embriotransfera a za koje prva istraživanja ukazuju da dovode do poboljšane prijemčivosti endometrijuma i veće šanse za trudnoću.
Razvoj endometrijuma u stadijumu da je sposoban da primi embrion, je delikatan molekularni proces, određen genetskim i brojnim drugim faktorima.  Molekuli zvani “faktori rasta”  koji su naučno otkriveni u skorije vreme igraju presudnu ulogu u ovom procesu.
Ovi faktori rasta se dobijaju određenim rekombinatnim tehnikama iz uzorka sopstvene krvi i laboratorijskim  procedurama za koju je naš embriološki tim obučen u vodećim svjetskim centrima za vantjelesnu oplodnju.
Ovi faktori rasta se ubacuju u unutrašnjost maternice po posebnom protokolu, dovode do kvalitetnijeg razvoja embriona, posebno su pogodni za stanja “tankog” endometrijuma koji je čest problem neuspjeha procedure vantjelesne oplodnje. Primjenom autolognih faktora rasta povećava se šansa za uspjeh.

O-Shot

O-Shot
Nekim ženama može se dogoditi da je uzbuđenje i postizanje orgazma sve teže zbog različitih faktora. Statistički podaci pokazuju da do 63% žena doživljava seksualnu disfunkciju. Ponovno osjećanje i ugodan seksualni život moguć je postupkom O-Shot.
O-Shot koristi plazmu obogaćenu trombocitima (PRP) koja se dobiva iz pacijentove krvi i ubrizgava u klitoris i prednji zid vagine. PRP sadrži koncetrovatne auotologne faktore rasta koji uzrokuju rast i obnavljanje s boljom funkcijom i mlađim izgledom.

P-Shot

P-Shot
Odakle ime P-Shot?
Naziv P-Shot zapravo je skraćena verzija za Priapus Shot. Napisao ga je dr.Charles Runels nakon što je prvi put ubrizgao u vlastiti penis.

Koje prednosti može imati čovjek od P-Shot
Jače, čvršće erekcije
Lakše postizanje i održavanje erekcije (tj. poboljšana seksualna izdržljivost)
Povećana duljina i opseg penisa
Poboljšanje ili rješavanje zakrivljenosti penisa od Peyronijeve bolesti
Gubitak bolova u penisu s erekcijom
Povećana osjetljivost u penisu
Bolji ukupni dotok krvi u penis
P-Shot je tretman koji oživljava i pojačava vašu prirodnu erekciju.

Kako djeluje P-Shot?
Faktori rasta i proteini koje oslobađa visoka koncentracija trombocita u PRP zauzvrat aktiviraju matične stanice i potiču stanični popravak i regeneraciju gdje god se primjenjuju u tijelu. Pored toga, dolazi do stvaranja kolagena i stvaranja novih krvnih žila, što dodatno pomaže u obnavljanju tkiva.

Kako se procedura izvodi PRP za P-Shot?
Mala količina krvi uzima se u vrijeme postupka. Vaša se krv tada izlije u posebno dizajniranoj centrifugi koja odvaja trombocite i plazmu od ostatka krvi. Trombociti se izoliraju i zatim ubrizgavaju natrag u tijelo gdje god je potrebno. Uz kremu, lokalni anestetik koja se nanese na kožu penisa, tako da nema boli.

Koliko vremena treba provesti  za postupak P-Shot?
Od početka do cilja treba proći oko 60 minuta, ali obično dopuštamo malo dodatnog vremena. Nakon postupka možete se odvesti kući.

Kada mogu nastaviti seksualnu aktivnost nakon postupka P-Shot-a?
Možete nastaviti seksualnu aktivnost otprilike 4 sata nakon postupka istog dana.

Koje su potencijalne nuspojave P-Shot-a?
Budući da se PRP vadi iz vlastite krvi, malo je i samo manjih potencijalnih nuspojava. Oni   uključuju manje krvarenje ili modrice, otekline i vrlo rijetko infekciju.

Sve detalje o navedenom postupku možete saznati u razgovoru sa našim ljekarima i biolozima.

Pretraga

Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem


Pošaljite upit


035/299-030