Regenerativna medicina

Regenerativna medicina radi na obnovi strukture i funkcije oštećenih tkiva i organa, uz primjenu matičnih stanica, kao jednog od metoda regeneracije.

Regenerativna medicina

Regenerativna medicina radi na obnovi strukture i funkcije oštećenih tkiva i organa, uz primjenu matičnih stanica, kao jednog od metoda regeneracije.

Naš program

Inovativna i bezbjedna metoda obnavljanja gonada/jajnika ili testisa sopstvenim/autolognim matičnim stanicama pacijenata kao i faktorima rasta u cilju obnove strukture organa.

Naš program

Inovativna i bezbjedna metoda obnavljanja gonada/jajnika ili testisa sopstvenim/autolognim matičnim stanicama pacijenata kao i faktorima rasta u cilju obnove strukture organa.

Regenerativna medicina

Regenerativna medicina radi na obnovi strukture i funkcije oštećenih tkiva i organa, uz primjenu matičnih stanica, kao jednog od metoda regeneracije.

Naš program

Inovativna i bezbjedna metoda obnavljanja gonada/jajnika ili testisa sopstvenim/autolognim matičnim stanicama pacijenata kao i faktorima rasta u cilju obnove strukture organa.

Regenerativna medicina

U našoj klinici primjenjujemo najnovije metode regenerativne medicine, za žene, a također i muškarce.

Cilj regenerativne medicine je da pronađe način da izliječi rane faze povreda i bolesti koje ne mogu da se liječe konvencionalnim putem. Obnova normalne gonadne funkcije – proizvodnja oocita/jajnih stanica ili spermatozoida, neophodnih za reprodukciju i hormone, koji su važni za pravilno funkcioniranje cijelog tijela, zavise o mnogim elementima.

U suradnji sa našim partnerima, uradili smo više stotina procedura regenerativne medicine, koje uključuju žene i muškarce.

Usluge

Obavljamo više odvojenih procedura u našoj klinici sa ciljem da se podrže, poboljšaju ili stvore elementi neophodni za normalno funkcionisanje gonada:

• Terapija autolognim matičnim stanicama

Matične stanice se mogu, uz određeni biološki poticaj, pretvoriti u bilo koji tip stanice u ljudskom tijelu. Autologne matične stanice su dobijene iz samih tijela pacijenata. Cilj je da se stvore nove ili podstaknu postojeće nediferencirane gonadne matične stanice, da se razviju u nove jajne stanice ili stanice sperme i stanice koje proizvode hormone.

• Terapija autolognim faktorima rasta

Faktori rasta su neophodni posrednici u gonadnim kontrolnim mehanizmima. Ovi faktori rasta se dobijaju iz krvi pacijenta i koriste se za tretiranje tkiva gonade. Deluju tako što kontrolišu stvaranje i rast jajnih ćelija i okolnih ćelija koje su odgovorne za proizvodnju hormona.

Podmlađivanje jajnika uz pomoć autolognih matičnih stanica dobivenih iz koštane srži i autolognim faktorima rasta iz krvne plazme pacijenta je nova metoda u liječenju neplodnosti koja je privukla pažnju naučnika i javnosti. Ovom metodom se popravlja funkcija janika, a očituje se rastom folikula i poboljšanjem endokrine funkcije jajnika što utiče na reprodukcijsko zdravlje, odgađanje menopauze, kvalitet života, i očuvanje zdravlja.

Kandidati su žene u slijedećim kategorijama:

 • perimenopauzalne žene starosti do 45 godina
 • neplodne žene starije od 35 godina s niskim Anti Mullerovim Hormonom (AMH) i malom ovarijskom rezervom
 • neplodne žene mlađe od 35 godina s niskim AMH i malom ovarijskom rezervom
 • žene koje su u prethodnim postupcima izvantjelesne oplodnje dobivale mali broj jajnih stanica
 • pacijentice koje žele odgoditi menopauzu

Prijevremena insuficijencija jajnika ili POF (Premature ovarian failure) predstavlja gubitak normalne funkcije jajnika prije četrdesete godine. Ukoliko do ovoga dođe, to znači da jajnici ne stvaraju normalne ili očekivane količine estrogena koji utiče na sazrevanje jajnih ćelija. Kao posledica ovog stanja javlja se sterilitet.

Injiciranjem autolognih matičnih stanica i autolognih faktora rasta u jajnik može doći do oporavka funkcije jajnika i povećanja šanse za trudnoću prirodnim putem ili metodama potpomognute oplodnje. Budući da se radi o aplikaciji i terapiji vlastitim matičnim stanicama i faktorima rasta opasnost od alergijskih reakcija je nemoguća.

Glavna prednost zahvata je potencijalna mogućnost postizanja trudnoće s vlastitom jajnom stanicom što prije zahvata ne bi bilo moguće. Budući da je ovo inovativna metoda, bitno je znati da nema garancije da će doći do trudnoće nakon zahvata – bilo prirodno ili medicinski potpomognutim putem.

Rizici su minimalni i slični rizicima koje nosi punkcija jajnika u svrhu dobivanja jajne stanice. Potencijalne komplikacije su bol (obično prestaje 1 – 2h nakon zahvata uz korištenje analgetika), upala i krvarenje. Ove komplikacije su izuzetno rijetke.

Poboljšanje endometrijalne perceptivnosti autolognim faktorima rasta se obavlja prije embriotransfera. Glavni razlog frustirajućih višestrukih neuspjelih pokušaja vantjelesne oplodnje u određenim slučajevima je uzrokovan slabom receptinvošću endometrija. Ispitivanju embriona i pripremi istog za uspješnu implantaciju posvećujemo puno pažnje i u njegovoj procjeni koristimo najnaprednije ultrazvučne, endoskopske i genetske procedure.

Ipak u određenim situacijama receptivnost i izgled endometrijuma su nezadovoljavajući te koristimo paletu najsavremenijih postupaka za koje je dokazano da mogu poboljšati kvalitet endometrijuma, njegovu debljinu, prijemčivost za embrione i konačno ponuditi veću šansu za uspjeh – odnosno trudnoću.

Faktori rasta se dobijaju određenim rekombinatnim tehnikama iz uzorka sopstvene krvi u laboratorijskim procedurama. Faktori rasta se ubacuju u unutrašnjost maternice po posebnom protokolu, dovode do kvalitetnijeg razvoja embriona, posebno su pogodni za stanja “tankog” endometrijuma koji je čest problem neuspjeha procedure vantjelesne oplodnje.

Nekim ženama može se dogoditi da je uzbuđenje i postizanje orgazma sve teže zbog različitih faktora. Statistički podaci pokazuju da do 63% žena doživljava seksualnu disfunkciju. Ponovno osjećanje i ugodan seksualni život moguć je postupkom O-Shot.

O-Shot koristi plazmu obogaćenu trombocitima (PRP) koja se dobiva iz pacijentove krvi i ubrizgava u klitoris i prednji zid vagine. PRP sadrži koncetrovatne auotologne faktore rasta koji uzrokuju rast i obnavljanje s boljom funkcijom i mlađim izgledom organa.

Naziv P-Shot zapravo je skraćena verzija za Priapus Shot. Ova procedura se radi uz pomoć faktora rasta. Mala količina krvi uzima se u vrijeme postupka, te se izlije u posebno dizajniranoj centrifugi koja odvaja trombocite i plazmu od ostatka krvi. Trombociti se izoliraju i zatim ubrizgavaju natrag u tijelo gdje god je potrebno. Uz kremu, lokalni anestetik koja se nanese na kožu penisa, pacijent ne osjeti bol.

Sam postupak traje oko 60 minuta a seksualna aktivnost se može nastaviti 4 sata nakon procedure. Nakon P-Shot-a, muškarac može imati mnoge prednosti kao:

 • Jače, čvršće erekcije
 • Lakše postizanje i održavanje erekcije (tj. poboljšana seksualna izdržljivost)
 • Povećana duljina i opseg penisa
 • Poboljšanje ili rješavanje zakrivljenosti penisa od Peyronijeve bolesti
 • Gubitak bolova u penisu s erekcijom
 • Povećana osjetljivost u penisu
 • Bolji ukupni dotok krvi u penis

Budući da se procedura radi sa faktorima iz vlastite krvi (PRP), potencijalne nuspojave su manje krvarenje ili modrice, otekline i vrlo rijetko infekcija.

Ostale korisne informacije

 • Opšta ginekologija - Ginekologija
 • Ambulanta za trudnice -
 • IVF i liječenje neplodnosti -
 • Regenerativna medicina -
 • Ultrazvučna dijagnostika -
 • Biohemijski laboratorij -
 • Operativni zahvati -