Vantjelesna oplodnja (IVF)

 klasični IVF, ICSI, MAKS, TESA, IUI

METODE

Intrauterina inseminacija (IUI)

Inseminacija je najjednostavniji postupak medicinski potpomognute oplodnje, a koristi se kod neobjašnjene neplodnosti, blagih poremećaja muške fertilnosti, minimalne endometrioze, sindroma policističnih jajnika i slično. To je postupak kojim se obrađeni muški uzorak istisne u rodnicu. Preduslov za inseminaciju je prohodnost barem jednog jajovoda. Uspješnost inseminacije ovisi o indikaciji i dobi žene.

In Vitro Fertilization (IVF)

Nakon punkcije partner će dati uzorak sjemena, a biolog će pregledati uzorak i prema kvaliteti odlučiti da li će se jajne stanice oploditi metodom IVF-a ili ICSI-a.

Postupak IVF-a je slijedeći: prikupljene jajne stanice se inseminiraju (dodavanje obrađenih spermija u medij sa jajnom stanicom) i inkubiraju u strogo kontroliranirn laboratorijskim uvjetima. Slijedećeg dana pojedinačno se pregleda svaka jajna stanica, i ocijeni uspješnost oplodnje (fertilizacije).

Prirodni ciklus

Različite su metode medicinski potpomognute oplodnje. Izbor zavisi od više faktora, a odluka se donosi u dogovoru sa ljekarom. Ukoliko je odabir vas i vašeg ljekara postupak u prirodnom ciklusu (ili kako se u stručnoj literaturi naziva modificiranom prirodnom ciklusu, jer se ipak daje jedan lijek, injekcija HCG-a), prvi pregled ultrazvukom treba biti između 6. i 10. dana ciklusa.

Dan prvog UZV pregleda ovisi o dužini vašeg ciklusa, o vašoj dobi, te očekivanom vremenu ovulacije. Pratit će se rast folikula, te kad on dosegne veličinu od 14-17 mm dobit ćete injekciju HCG-a (tzv. Štopericu). Nakon te injekcije 36-38 sati kasnije nastupit će ovulacija. Inseminacija ili aspiracija folikula će se planirati sat-dva prije isteka tog vremena.

ICSI

Metoda ICSI se predlaže u slučaju teže neplodnosti muškarca ili prethodnih neuspjelih fertilizacija

U ICSI postupku (postupak mikroinjekcije), jajne stanice se očiste od granuloza stanica kojima su okružene.

Magnetna selekcija najpotentnijih spermatozoida – MACS

Još jedna u nizu inovacija sa naše poliklinike je MACS. MACS predstavlja tehniku koja omogućava selekciju spermatozoida sa najboljim karakteristikama da budu upotrijebljeni za postupke medicinski potpomognute oplodnje. To je potpuno bezbijedna i neinvazivna procedura koja znatno povećava šanse za uspjeh ostvarivanja trudnoće.

MACS je tehnika koja je namijenjena parovima uključenim u postupke inseminacije, parovima sa lošim nalazom spermiograma, parovima sa visokim nivoom DNA fragmentacije kod spermatozoida, parovima koji imaju ponovljene pobačaje nepoznatog uzroka, parovima koji su prethodno imali bar jedan neuspjeli pokušaj medicinski potpomognute oplodnje.

MACS uklanja apoptotične spermatozoide (one koji su već u procesu umiranja i koji ne mogu postići fertilizaciju jajne ćelije) i odabire zdrave spermatozoide, povećavajući na taj način mogućnost trudnoće.

Testiranje DNK fragmentacije spermatozoida – Halosperm test

Posebnost naše poliklinike ogleda se i u stalnim inovacijama u radu. Tako, s ponosom objavljujemo da smo prva poliklinika u širem regionu, te jedna od malobrojnih u cijeloj Europi, koja u svoju praksu uvodi Halosperm test. Halosperm test otkriva DNK fragmentaciju spermatozoida, odnosno ukazuje na stepen oštećenja genetskog materijala kod spermatozoida. Ovakve vrste nepravilnosti ne mogu se otkriti ni jednim drugim testom, jer spermatozoidi sa oštećenom DNK mogu biti uredne pokretljivosti i morfologije. Zbog toga je potrebno pristupiti ispitivanju na molekularnom nivou. Preporučujemo ga u sljedećim slučajevima:

– Muškarcima starijim od 40 godina
– Parovima sa neobjašnjivim uzrocima neplodnosti duže od 6 mjeseci
– Parovima sa ponovljenim pobačajima
– Muškarcima izloženim toksičnim agensima
– Muškarcima sa čestim urinarnim infekcijama
– Muškarcima koji su pod terapijom različitim lijekovima
– Muškarcima sa nezdravim načinom života (pušenje, smanjena fizička aktivnost, neuravnotežena prehrana, prekomjerna težina…)
– Pacijentima sa varikocelom
– Pacijentima sa neobjašnjivim sterilitetom

POSTUPCI

Aspiracija folikula

Aspiracija (punkcija) folikula je postupak kod kojeg se iglom povezanom sa sistemom za usisavanje, pod kontrolom vaginalnog ultrazvuka, prazne folikuli koji sadržavaju jajne stanice. One će nakon toga biti oplođene u laboratoriju. Ukoliko je oplodnja uspješna, nastat će embrioni koji će se za nekoliko dana, tokom kojih se prati oplodnja, vratiti u tijelo žene.

Na dan planiranog zahvata, potrebno je biti natašte. Važno je neposredno prije punkcije potpuno isprazniti mokraćni mjehur. Punkcija se obavlja na ginekološkom stolu, transvaginalnim putem, pod kontrolom ultrazvuka. Rodnica se ispere posebnim dezinfekcijskim sredstvom i uvede ultrazvučna sonda. Punkcijskom iglom, koja je sistemom plastičnih cjevčica povezana s posudama za skupljanje usisanog sadržaja, prolazi se zid rodnice i ulazi u jajnik.

Zatim slijedi aspiracija, odnosno usisavanje sadržaja folikula u kojem se u tekućini nalazi i jajna stanica.

Iako je igla dugačka, što ponekad izaziva strah kod pacijentica, dubina uboda za površinske folikule nije veća od 5 do 10 mm. Ubod je blago bolan i pacijentice, koje se odluče za intervenciju bez analgezije, u pravilu ga dobro podnose.

Biolog odmah pod mikroskopom pregleda sadržaj dostavljenih epruveta isaopštii broj dobijenih jajnih stanica. Nakon toga pristupa postupku IVF-a ili ICSI-ja, ovisno što je kod para indicirano.

Zamrzavanje embrija

Kada se postupkom izvantjelesne oplodnje dobije više od dva do tri vitalna embrija, višak embrija se postupkom kontroliranog zamrzavanja može čuvati za kasnije embriotransfere.

Embriji se smrzavaju (vitrificiraju) na -196 stepeni. Postupak zamrzavanja i odmrzavanja je strogo kontroliran, kako ne bi došlo do oštećenja ili gubitka embrija. Zamrznuti embriji čuvaju se u specijalnim laboratorijskim posudama, smješteni u tekućem azotu. Za svaki embrio posebno je zapisano njegovo porijeklo, faza diobe u kojoj se nalazi i tačno vrijeme i datum zamrzavanja.

Embriji se čuvaju u zamrznutom stanju sve dok par ne zatraži njihovu upotrebu. Kad ordinirajući ginekolog pripremi sluznicu maternice za prihvat embrija i ultrazvučnim pregledom procijeni da su stečeni uvjeti za embriotransfer, pristupa se kontroliranom odmrzavanju potrebnog broja embrija. Važno je znati da svi dobiveni embriji nisu odgovarajuće kvalitete za kontrolirano zamrzavanje i odmrzavanje, te ne moraju preživjeti proces zamrzavanja i odmrzavanja (20-30% embrija).

Embriotransfer

Embriotransfer se može obaviti najranije dvadeset i četiri sata poslije punkcije, iako se to u praksi rijetko događa. Najranije se embriji vraćaju nakon 48 sati, a najčešće nakon 72 sata. U izvjesnim situacijama ovaj se period produžava na nekoliko dana (najviše 5-6). Zameci stari 5 dana zovu se blastociste, i imaju velik potencijal za implantaciju, odnosno šansu za trudnoću. Stvaranje blastociste je u stvari selekcija najkvalitetnijih zametaka. Tim postupkom nastoji se imitirati priroda, jer do implantacije i u prirodi dolazi 5 dana nakon oplodnje.Međutim, do petog dana mogu opstati i razvijati se samo rijetki zameci, jer ih dosta odumre.

Na ginekološkom stolu, ginekolog će staviti instrument u rodnicu i prikazati vrat maternice i odstraniti sluz. Zatim će uvesti tanki kateter u maternicu te kroz njega istisnuti zametke. Prijenos zametaka treba biti atraumatski. Biolog će provjeriti kateter nakon zahvata, da se bude siguran da su zameci istisnuti. Postupak je bezbolan, a tokom njega mogu se osjetiti samo blagi grčevi slični menstrualnim. Ponekad se nakon transfera javi malo krvarenje, obično s površine vrata maternice, a ne iz maternice.

Nakon embriotransfera

Nakon embriotransfera neophodno je pridržavati se preporuka u otpusnom pismu, jer bez toga u postupku izvantjelesne oplodnje trudnoća nije izgledna. Propisani lijekovi služe kao pomoć žutom tijelu, koje proizvodi progesteron i održava ranu trudnoću.

Preporučuje se prirodni progesteron (Utrogestan tablete i Crinone gel). Ponekad se koristi i didrogesteron (Dabroston, Duphaston). Injekcije progesterona i HCG-a su također dobar izbor.

Standardno se dan aspiracije smatra 14-tim danom ciklusa. U skladu s tim, inseminacija se radi 14-tog dana ciklusa, a embriotransfer obično 17-og ili 19-og dana. Tako se kasnije računa i trudnoća.

TESA – aspiraciona punkcija testisa

U slučajevima potpunog odsustva spermatozoida u ejakulatu (azoospermia) ili u slučajevima kada u ejakulatu nema morfološki ispravnih i pokretnih spermatozoida, radi se punkcija testisa u cilju dobijanja dovoljnog broja spermatozoida koji se mogu upotrebiti u postupku vantjelesne oplodnje. Ova intervencija se radi u anesteziji, a uzorak tkiva dobijen hirurškom biopsijom se može i zamrznuti za buduću upotrebu.