U petak i subotu u Narodnom pozorištu Tuzla održan je II Simpozij o smanjenju smrtnosti majki i novi napreci u kliničkoj medicini.

Drugi Internacionalni Simpozij o smanjenju smrtnosti majki i novi napreci u kliničkoj medicini je skup najvećeg formata iz ove oblasti.

Simpozij je u petka, 17.09.2021. godine otvorio akademik Asim Kurjak iz Republike Hrvatske koji je govorio o dobrim i lošim vijestima o globalizaciji i perinatalnom zdravlju u svijetu.

Pored akademika Asima Kurjaka na simpoziju su također prisustvovali akademik Eberhad Merz iz Savezne Republike Njemačke, akademik Vedran Stefanović iz Republike Finske, akademik Badreldeen Ahmed iz Države Katar, akademik Zehra Nese Kavak iz Republike Turske, akademik Ivica Žalud iz države Havaji i akademik Ritsuko Pooh iz Japana.

Također simpozij je okupio 25 stručnjaka iz različitih zemalja regije, Evrope i svijeta, iz Helenske Republike/Grčka, SAD-a, Republike Srbije, Republike Indije, Savezne Republike Nigerije, Bosne i Hrecegovine, Republike Sudan, Republike Finske, Savezne Republike Njemačke, Države Katar, Republike Turske, Havaja i Japana.

Na Simpoziju su se održati paneli posvećeni Bosni i Hercegovini i zemljama regiona. Razgovaralo se o problemima smrtnosti majki na porođaju kao i kako smanjiti maternalni mortalitet te iz oblasti humane reprodukcije i njenog značaja za sve ostale aktivnosti.

Objavljeno: 25.09.2021. 12:52

Novosti, blog, korisno…

Posljednje dodano: